
Video can’t be displayed
This video is not available.
ummi thai chili sauce - chicken mango
ingredient:
Bahan Ayam Celup Tepung:Isi Ayam (potong dadu)Tepung serbagunaTelur 1 bijiSerbuk lada putih /garam
Bahan Sos:2 sudu besar Sos Cili Thai Ummi®100ml Air2 sudu besar gulaGaram secukup rasa2 sudu besar sos ikan2 sudu besar air perahan limau1 sudu besar serbuk cili
Bahan Sos:2 sudu besar Sos Cili Thai Ummi®100ml Air2 sudu besar gulaGaram secukup rasa2 sudu besar sos ikan2 sudu besar air perahan limau1 sudu besar serbuk cili
method:
Ayam Celup Tepung:1. Gaulkan isi ayam dengan lada sulah dan garam. Biarkan seketika.2. Pecahkan telur dan gaulkan isi ayam bersama.3. Akhir sekali celup isi ayam tu dengan tepung bestari. Kemudian, goreng dalam minyak menggunakan api sederhana.
Sos:1. Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih.2. Masukkan ke semua bahan-bahan (Sos Cili Thai Ummi®, gula, garam, sos ikan, air perahan limau, serbuk cili) ke dalam kuali.
Hiasan:1. Sagat mangga muda.2. Potong cili padi dan mayang bawang merah. Kemudian, gaulkan bersama dan masukkan ke dalam sos tadi.3. Akhir sekali, tuangkan sos tadi ke atas ayam celup tepung yg sudah siap goreng.
Sos:1. Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih.2. Masukkan ke semua bahan-bahan (Sos Cili Thai Ummi®, gula, garam, sos ikan, air perahan limau, serbuk cili) ke dalam kuali.
Hiasan:1. Sagat mangga muda.2. Potong cili padi dan mayang bawang merah. Kemudian, gaulkan bersama dan masukkan ke dalam sos tadi.3. Akhir sekali, tuangkan sos tadi ke atas ayam celup tepung yg sudah siap goreng.